Alınan civcivler eğer hastalıklı bir ortamdan alınıyorsa ya da bu şekilde herhangi bir hastalığın inkübasyon süresi içerisinde genellikle civcivler perakut denilen çok hızlı ölümler de olabilir. Herhangi bir hastalık etmenini aldıktan sonra 3-5 saat içerisinde ölebilirler. Akşam çok canlı, hareketli bir civcivimizi sabahleyin ölü bulabiliriz.Aynı zamanda sürü halinde yaşadıkları için birden fazla varsa çok hızlı solunum yolları, nabızları, solunum sayıları, metabolizma hızları çok hızlı olduğundan dolayı bunla alakalı bulaşacak bir hastalığın seyri bu noktada çok hızlı olacak. Bulaşması çok hızlı olacak. Ölümü ile alakalı oluşabilecek bir negatiflikte bu noktada çok hızlı seyredecektir.
NEDEN 1
Neden öldükleri ile alakalı da eğer sağlıklı bir şekilde alıyorsak ve hastalanmadıklarından eminsek bununla alakalı burada bir civcivin beslenmesi ile alakalı en önemli şey, su tüketiminin ayarlanması ve su tüketiminin bu noktada kontrol edilmesidir. Çünkü civcivin günlük vücuda aldığı su, onun metabolizma hızı ile beraber vücut ısısının gün içerisinde düzenlenmesine yardımcı olur.
Eğer 48 saat içerisinde aldığı su miktarında negatif yönde yüzde 35’lik bir azalma varsa ve biz bunu kontrol edemiyorsak bu civcivin ölümü ile sonuçlanır. Normal periyodik hastalıkların haricinde bu beslenmeye bağlı ölümlerin en başında gelir. Bununla alakalı eğer tek bir civcivimiz varsa 50 cc’lik bir suluk kullanıyorsak ilk 3 ve 5 günlük periyot içerisinde 2-2,5 cm, günlük suda eksilme ve sonrasında bunun artan oranlarda devam etmesi gerekir.
NEDEN 2
Eğer birden fazla civcivimiz varsa bu 2-2,5 santimlik miktarı civciv sayısı ile çarparak günlük ne kadar su tükettiklerini ölçebiliriz. Burada yine en önemli kıstaslardan bir tanesi civcivlerin su tüketimi ile beraber hastalıksal herhangi bir probleminin olmadığını günlük kabındaki ya da suluğundaki suyun bitmesi, 24 saat içerisinde dökülmesi, suluğun fırçalanması ve tekrardan temizlenip içerisine su konulması yönünde gerçekleşmesi minik dostumuzun daha uzun yaşamasında önemli bir kriterdir.
Evde civciv beslemek kolay gibi görülse de önem ve özen gerektirir. Civcivlerini aldıktan sonra ölümlerine tanıklık eden birçok insan vardır. Civcivler çok hassas hayvanlar oldukları için hava sıcaklığı, fazla temas, soğuk hava koşulları, çok yem, susuz bırakılmak onların hastalanmalarına hatta ölümlerine neden olmaktadır. Bu nedenle civcivlerin bakımı temiz ortamda yapılmalı, ortam sıcaklığı ne çok soğuk ne çok sıcak olarak ayarlanmalıdır.
NEDEN 3
Civcivler kimi zaman daha temiz olması düşüncesiyle yıkanmaktadır. Bu çok yanlış bir yöntem olup zaten bünyesi hassas olan canlının hastalığına da davetiye çıkartmaktadır. Hayvanı sevmek, sıkmak, onun cilt ile temasını sağlamak kaçınılması gereken davranışlardır. Bu tip davranışlar mikropların zaten hassas olan bünyelerine bulaşmalarına neden olmaktadır. Canlı ile mutlaka temas gerekiyorsa eller bol sabunlu ılık su ile yıkanmalı, elde oluşan sıcaklık geçmeden temastan kaçınılmalıdır. Bu şartlar yerine getirildiği takdirde, yavru civciv bakımı kolaylıkla yapılabilmektedir.
Çocuklar için oldukça ilgi çekici ve tatlı olan bu canlıların ilk dönemlerinde sağlanması gereken bakım ve gösterilmesi gereken hassasiyet son derece önemlidir. Yavru civcivler, bu nedenle ilk zamanlarında ilgi ve bakıma ihtiyaç duyan canlılardır. Aşırı sıcaklar ve aşırı soğuklar, kendileri için en zararlı ortamları oluşturmaktadır. Mevcut oda sıcaklığı, canlının ilk zamanları için en uygun koşulu sağlar. Kendilerini soğuk havalarda koruyacak kalın tüylere ve sıcak havalarda ise yüksek derecelere karşı dayanıklı olmayan yapılara sahip olmaları nedeniyle çok çabuk ölebilmektedir.
Civciv Bakımını Nasıl Yapmalıyız?
Civciv bakımı nedir Civciv bakımı nasıl olmalıdır? Yumurtadan yeni çıkan civcivin bakımı nasıl yapılmalıdır? Civciv bakımında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Yumurtadan yeni çıkan civcivin bakımı dikkat ve özen gösterilmesi gereken bir süreci de beraberinde getirir. Üreticilerin bu süreçte verim alması için önem göstermesi gereken hususları yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.
Tavuk kendisi kuluçkaya yatıp civciv çıkarmışsa kendisinin bakması en doğrusudur. Çünkü ne ile besleneceğini öğretir. Nerede gezineceğini öğretir. Dış etkilere karşı korur. Yabancı hayvanlara karşı korur. Bu yüzden annesinin yanında bırakmak en doğrusu.
Civciv eğer kuluçka makinesinden çıkmışsa veya herhangi bir şekilde anneye zarar gelmişse veterinerlerin bakması gerekecektir. Bu durumda yumurtadan yeni çıkmış civcivleri belirli bir sıcaklıkta büyütmek en doğrusu olacaktır.
CİVCİV BAKIMI 1
Bu sıcaklık ilk çıkan civciv için 35 derecedir. Her hafta 1-2 derece düşürülerek 1,5 ayın sonunda 22-23 dereceye kadar, 20-23 derece ısıda bakabiliriz. Civcivler 1-1,5 ay olana kadar ısıya mutlaka özen göstermemiz gerekecektir. 1,5 aydan sonra civcivler zaten kendilerini kurtarmaya başlıyor. Eğer mevsimlerden yaz ise civcivlere dışarıda bakılabilir. Eğer kış ise evde yine belirli bir sıcaklıkta bakılabilir. Fakat bakılan yerin mutlaka ısıtılması gerekir.
Hayvan sayısı ile orantılı olarak kafese yem koymak gereklidir. Eğer çok sayıda civciv var ise bir yemlik yetmeyecektir. Zira tek yemlik bulundurulması durumunda hayvanlar yem yemek için birbirlerini ezebilirler. Aralarında aç kalan hayvanlar olabilir.
Bunun dışında mutlaka suluk sayısını da doğru orantılı olarak artırmak gerekir. Her gün suyun belirli saatlerde boşalıp boşalmadığı dökülüp dökülmediği kontrol edilmelidir. Çünkü suyun civcivler için hayati bir önemi vardır.
CİVCİV BAKIMI 2
Civcivler ilk dönemlerinde çok fazla yem yedikleri için çok fazla dışkılarlar. Bu durumda bakılan yerin hijyenine dikkat edilmesi gerekir. Bulunulan ortamın hijyenik olarak pisliklerden arındırılması ve sürekli olarak uzaklaştırılması gerekir.
Civcivlerin bakımı özellikle bir kutuda yapılıyorsa kutu tabanının gazete ile kaplanması, bu gazetenin günlük olarak uzaklaştırılması gerekir. Civcivlere eğer kafeste bakılıyorsa yine kafesin günlük olarak temizliğine dikkat edilmesi önem gösterilmesi gereken bir diğer husustur.